Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τις εξελίξεις γύρω από ΝΟΚ

Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει θεατές μιας αντιπαράθεσης μεταξύ κάποιων  Δημοτικών Αρχών και του ΤΕΕ για την συνδυαστική χρήση διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού για την αύξηση της κάλυψης και τις δόμησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Νέος οικοδομικός Κανονισμός μόνο νέος δεν είναι αφού είναι σε εφαρμογή από τον Απρίλιο του 2012. Από τότε καμία κυβέρνηση δεν μπήκε στην διαδικασία να τον καταργήσει αντιθέτως κάθε κυβέρνηση έβαλε το λιθαράκι κάνοντας αυτό το νομοθέτημα ακόμα πιο αντιδραστικό. Ενώ ήρθε να προστεθεί σε αυτό και οι οδηγίες της ΕΕ για την πράσινη ανάπτυξη που δίνουν ακόμα μεγαλύτερα bonus  στην δόμηση των οικοπέδων περιορίζοντας ακόμα περισσότερο τους ελεύθερους χώρους.

Όλες αυτές οι αντιδραστικές τροποποιήσεις του αντιλαϊκού αυτού νόμου έχουν στηριχτεί κατά καιρούς από ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ με αποτελέσματα από την μία να χτίζονται τεράστιες πολυκατοικίες, να περιορίζονται οι ελεύθεροι χώροι, να μην προστατεύονται οι περιοχές Φυσικού Κάλους, όπως είναι και η περιοχής της Ρεματιάς,  και μην ελέγχεται ουσιαστικά από κανένα κρατικό μηχανισμό η ασφάλεια και η νομιμότητα των κατασκευών. Ενώ από την άλλη ο λαός πληρώνει τα βάρη της ενεργειακής κρίσης, βλέπει τις τιμές των ενοικίων να ανεβαίνουν στα ύψη, και τις τιμές για αγορά ακινήτου απλησίαστες. Το παράδειγμα της Ρεματιάς είναι χαρακτηριστικό αφού, με την ουσιαστική απουσία των ελέγχων του κρατικού μηχανισμού, έχει αυξηθεί η κατασκευαστική δραστηριότητα στην περιοχή με γνωστές συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον και στην ζωή του λαού.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι κυβερνήσεις δεν νομοθέτησαν με στόχο την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, αντιθέτως νομοθετούν με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας του κατασκευαστικού κεφαλαίου. Ο λαός δεν έχει τίποτα να περιμένει από δημοτικές αρχές που λογοδοτούν σε αυτές τις κυβερνήσεις, που συμβάλουν ουσιαστικά στο να εφαρμόσουν την αντιδραστική πολιτική. Αλλά ούτε και από το ΣτΕ το οποίο έχει δώσει είδη άδεια για την κατασκευή του εκτρώματος στο Ελληνικό που οδηγεί στην καταπάτηση της παράκτια ζώνης με στόχο την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Καλούμε το λαό να παλέψει για να καταργηθεί αυτός ο νόμος στο σύνολο του. Να βάλει στο επίκεντρο της δικές του ανάγκες απέναντι σε αυτούς που θεωρούν την προστασία της ζωή του, την προστασία του περιβάλλοντος και τους ελεύθερους χώρους κόστος και εμπόδιο για την ανάπτυξη. Χωρίς αυταπάτες για τα αστικά επιτελεία έχουμε ξεκάθαρο ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, μόνο ο λαός με τον αγώνα του μπορεί να προστατέψει την λαϊκή περιουσία.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε